Nieuws

21 februari 2020

Het Pieterke experimenteert, leert en sensibiliseert

Stedelijke bassischool Het Pieterke is met haar 200 leerlingen de kleinste school die deelneemt aan het project Zuivere Lucht. Van de jongste kleutertjes tot de stoere zesdejaars, de héle school ging met het thema ‘luchtkwaliteit’ aan de slag. En hoe!

Het Pieterke is een gezellige en diverse buurtschool waar iedereen elkaar kent. Door haar ligging langs de drukke E313-snelweg is de luchtkwaliteit in de omgeving niet goed. Dit werd bevestigd door de meetresultaten van het project CurieuzeNeuzen. Maar daar leggen de leerkrachten en leerlingen van Het Pieterke zich niet zomaar bij neer. Ze schreven zich in als pilootschool voor het project ‘Zuivere Lucht’ en gaan het hele schooljaar lang de strijd aan tegen vuile lucht. Ze onderzoeken het verkeer in hun straat maar willen vooral ook zelf hun steentje bijdragen.

De kleuters tellen auto’s

Het thema luchtvervuiling werd geïntegreerd in de leerstof. Van klein tot groot, in alle klasjes werd er in de lessen aandacht aan besteed. Zo dachten de kleutertjes van de tweede klas na over hoe ze goede en slechte lucht kunnen onderscheiden. Ze waren het roerend eens: “slechte lucht stinkt”.

De derde kleuterklas nam de proef op de som en telde hoeveel auto’s, voetgangers en fietsers er langs hun school passeren in 10 minuten op een vast moment in de week. “We deelden de klas op in drie groepjes” legt juf Sofie uit. “Een groepje telde de auto’s, een ander telde de fietsers en het derde groepje zette streepjes bij het aantal voetgangers. De kleuters die streepjes zetten voor de passerende auto’s hadden duidelijk veel meer werk.”

Stappen en fietsen loont

Veel verkeer in de buurt dus. Maar hoe verplaatsen de jongens en meisjes zich zelf naar school? Te voet, nemen ze de fiets of het openbaar vervoer of komen ze met de auto naar school? De leerlingen van het derde en vierde leerjaar wilden dit wel eens onderzoeken. Met een vragenlijst in de hand vatten ze post aan de schoolpoort. Ze bevroegen alle leerlingen. Wie duurzaam naar school komt, kreeg een sticker als beloning. De ‘gezondste klas’ werd in de bloemetjes gezet. Juf Kelly wijst op het belang van deze sensibilisering: “Door deze positieve benadering zijn de kinderen extra gemotiveerd om zich duurzaam te verplaatsen en zijn ze zich bewust dat ze zelf ook mee kunnen zorgen voor minder luchtvervuiling.”

Luchtkwaliteit in de klas

De zesdejaars gingen een stapje verder. Ze leerden over de effecten van luchtverontreiniging op onze longen en verzamelden er ook krantenartikelen over. Omdat je niet zomaar kan zien waar de lucht slecht is, ontstond het idee om een filmpje te maken. Een leuk projectje om verder aan te werken in het tweede semester.

De hele school experimenteerde ook met de binnenluchtkwaliteit tijdens de lessen. In sommige klassen werd er geventileerd, in andere bleven de ramen en deuren een tijdje dicht. Zouden de sensorboxen een verschil aanduiden? Het resultaat sprak voor zich: in het vierde leerjaar waar er niet geventileerd werd, kleurde de sensor even oranje. Ventileren is dus de boodschap. En om het binnenklimaat in de klas nog te verbeteren, werd de hele school opgefleurd met luchtzuiverende plantjes. De directe impact van de plantjes op de luchtkwaliteit in de klas is op dit moment nog niet gekend en vermoedelijk erg klein, maar les krijgen in een groene klas is wel veel aangenamer.

Reacties zijn gesloten.

Onze partners