Inspiratie

GGD Haaglanden en bewoners meten samen luchtkwaliteit in Den Haag

Steeds meer bewoners zijn bezorgd over de luchtkwaliteit in hun omgeving. Ze willen die zelf kunnen meten en met acties bijdragen aan een gezondere lucht. GGD Haaglanden (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) begeleidt hen daarin. Uit de resultaten van twee zulke initiatieven kan je heel wat lessen leren.

Lees meer

Ventileren en luchten op school in een stedelijke omgeving

Ventileren en luchten op school is belangrijk voor een gezond binnenmilieu in de klassen. Maar hoe pak je dit aan in de stad of in een omgeving met veel verkeer waar de kwaliteit van de buitenlucht vaak minder goed is? Dat onderzochten de Antwerpse pilootscholen van het project Zuivere Lucht.

Lees meer

Koninklijk Lyceum Antwerpen werkt aan slim ventilatieplan en meer groen

Het Koninklijk Lyceum Antwerpen (KLA) is een middelbare school met ruim 850 leerlingen. De leerlingen van het Lyceum trokken hun witte jas aan en gingen als echte wetenschappers aan de slag met verschillende instrumenten om de luchtkwaliteit te meten.

Lees meer

Met de step op stap voor zuivere lucht

Het is goed mogelijk dat je op een gewone werkdag in hartje Antwerpen plots een hele groep schoolkinderen vrolijk ziet voorbij steppen. Goed zichtbaar door hun fluo hesjes en met de nodige bescherming zijn ze samen onderweg naar het zwembad. Met de step. De leerlingen van basisschool De Wereldreiziger ruilden namelijk de bus in voor een gezonder en actiever vervoersmiddel. Eentje dat bovendien ook bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.

Lees meer

Het Pieterke experimenteert, leert en sensibiliseert rond luchtkwaliteit

Stedelijke bassischool Het Pieterke is een Antwerpse basisschool met 200 leerlingen. Van de jongste kleutertjes tot het stoere zesde jaar, de héle school gaat met het thema ‘luchtkwaliteit’ aan de slag. En hoe!

Lees meer

Leerlingen speuren naar slimme fietsroutes, NO2 en fijnstof

Basisschool De Spiegel in Antwerpen startte eind 2019 met een reeks experimenten rond Zuivere Lucht. Verschillende leerjaren deden mee. De jongste Spiegelleerlingen knutselden fijnstofmeters in elkaar en het vierde leerjaar hing overal stikstofdioxidemeetbuisjes op in het schoolgebouw. Het zesde leerjaar ging op pad met een sensorbox om de gezondste fietsroutes te vinden. De ouders en de buurt mochten supporteren tijdens de Verkeersstoet en op het Winterfeest.

Lees meer

Xaveriuscollege meet binnenluchtkwaliteit

Hoeveel vrijer ademen is het in de ene klas dan in de andere? Tijdens een proefproject rond Zuivere Lucht zette het Xaverius College in Antwerpen twee intensieve onderzoeken op rond de binnenluchtkwaliteit… en de beste manieren om klaslokalen en zalen te luchten.

Lees meer

Onze partners