Meet de binnenluchtkwaliteit

We brengen gemiddeld 90% van onze tijd binnen door, in onze woning, op het werk, op school, enzovoort. Als je de kwaliteit van de binnenlucht wil kennen, moet je die meten.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

De binnenluchtkwaliteit is vaak slechter dan die van de omgeving: binnenlucht bevat immers vervuilende stoffen zoals gassen, fijn stof, bacteriën of schimmels van zowel binnen als buiten. Het gebouw zelf bepaalt deels die luchtkwaliteit door bijvoorbeeld de gebruikte bouwmaterialen of de bouwtechnieken op het vlak van isolatie of ventilatie. Het gedrag van de bewoner of gebruiker van het gebouw heeft ook een invloed, bijvoorbeeld door de gebruikte producten of de mate waarin geventileerd wordt.

Een slechte binnenluchtkwaliteit kan gelinkt worden aan het ‘sick building’-syndroom (meer uitleg hieronder).  Het is dus erg belangrijk om de binnenluchtkwaliteit te meten om tijdig te kunnen ingrijpen.

  • Vervuilende stoffen in de lucht meet je met sensoren of via staalname (‘sampling’). Sensoren meten continu. Samplers meten passief en geven je een gemiddelde concentratie voor een bepaalde meetperiode.

Tips

  • Er bestaat een breed gamma aan goedkope tot zeer dure sensoren om de luchtkwaliteit te meten. De kwaliteit kan sterk verschillen, dus informeer best goed voor je ze aanschaft.

Meer informatie en links

Het ‘sick building’-syndroom is het geheel van klachten dat mensen ondervinden bij langdurige aanwezigheid in een bepaald gebouw en dat aan de toestand van het gebouw te wijten is. Veelvoorkomende klachten zijn irritatie van de slijmvliezen, rode huid, jeuk, hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid en concentratieverlies.

Links

Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners