Onderhoud je ventilatie- of luchtzuiveringssysteem

Door je ventilatie- of luchtzuiveringssysteem regelmatig te onderhouden, zorg je voor een blijvend goede werking.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

Ventilatie- en luchtzuiveringssystemen moet je regelmatig (laten) onderhouden en reinigen. Vuil, stof en andere onzuiverheden zorgen voor verzadigde filters, kanalen en ventielen. Daardoor verminderen de efficiëntie en capaciteit van het systeem. Zo komt er te weinig verse lucht binnen en blaast het systeem juist vuil, vocht, schimmels en bacteriën het gebouw in. Een gebrek aan onderhoud kan ook leiden tot een hoger energieverbruik of geluidshinder.

Tips

Sommige dingen kan je zelf doen, andere besteed je beter uit aan een erkend vakman.

  • Onderhoud en reinig het ventilatie- of luchtzuiveringssysteem volgens de gebruiksaanwijzing. Vraag een eenvoudige opleiding en duidelijke instructies aan de installateur.
  • Maak de ventilatieroosters in ramen minstens één keer per jaar schoon met een stofzuiger of een vochtige doek. Je kan eventueel ook de ventielen zelf schoonmaken als je weet hoe dat moet gebeuren.
  • Werkt je systeem met filters? Controleer die dan regelmatig. Vervang elke zes maanden (of sneller) filters wanneer die zichtbaar verontreinigd zijn of als je aan een drukke weg woont. Maak de filters tussendoor minstens één keer schoon met de stofzuiger.
  • Laat het systeem elke twee jaar controleren en opnieuw afregelen door een erkend vakman. Laat ook de luchtkanalen minstens om de acht jaar schoonmaken. Het is handig om bij de plaatsing van je systeem meteen een onderhoudscontract af te sluiten.
Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners