Pak stationair draaien aan

Moedig stilstaand verkeer aan om de motor stil te leggen in de omgeving van scholen, recreatiegebieden, kinderdagverblijven etc.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

Je kan het gedrag rond stationair draaien veranderen met sensibiliserende campagnes, afspraken met ouders, leveranciers en busmaatschappijen, infoborden aan de ingang van gebouwen en desnoods door handhaving door de politie.

Tips

  • Al vanaf 30 seconden stilstand is het beter om de motor uit te zetten. De meeste wagens stoppen de motor trouwens automatisch.

Meer informatie en links

Stationair draaien en warmdraaien hebben vele nadelige gevolgen.

  • Het is gevaarlijk: omdat de motor al aanstaat, kan die auto opeens wegrijden, wat voor de omstaanders onduidelijkheid creëert.
  • Het is slecht voor je auto: bij benzinemotoren krijg je aanslag op de motorkleppen en bij diesels krijg je roetvorming. Gevolg: minder vermogen en ingekorte levensduur van de motor.
  • Het is slecht voor de gezondheid: een auto stoot de meest vervuilende en schadelijke stoffen uit wanneer de motor koud of stilstaand draait. Pas als de auto weer rijdt of de motor warmer is, wordt de uitstoot ‘schoner’.

Links

Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners