Steek geen vuurwerk af

Bij vuurwerk komen fijnstof en soms zware metalen vrij. Vuurwerk mijden is de boodschap.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

Bij het afsteken van vuurwerk komt er veel fijnstof en soms zware metalen vrij, die erg slecht zijn voor je gezondheid. Deze zware metalen kunnen bovendien via de bodem in planten en voedsel terechtkomen.

Tips

  • Steek geen vuurwerk af.
  • Wil je toch vuurwerk afsteken, volg dan de regelgeving rond vuurwerk in Nederland / Vlaanderen.
  • Informeer mensen over de redenen waarom je beter geen vuurwerk afsteekt: het is ongezond en gevaarlijk, er is brandrisico, het zorgt voor dierenleed en bij problemen belast je de hulpdiensten onnodig.
  • Heb je veel last van de rook, blijf dan binnen, hou tijdelijk de ramen dicht en de ventilatie uit.
  • Ruim vuurwerkresten snel en goed op, bijvoorbeeld met nieuwjaarsvegen.

 

Meer informatie en links

Knalvuurwerk bestaat vooral uit buskruit. Siervuurwerk bevat daarnaast ook zware metalen. De schadelijke stoffen dalen neer, komen in de bodem en uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Illegaal vuurwerk is gevaarlijker en schadelijker voor het milieu omdat het vaak meer buskruit en zeer schadelijke stoffen zoals cadmium en perchloraat bevat.

Op oudejaarsavond schieten de concentraties aan fijnstof omhoog. Vooral in de eerste twee uren van het nieuwe jaar zit er tientallen keren meer fijnstof in de lucht dan normaal. Mensen met longproblemen of een zwakke gezondheid kunnen flink last van dat fijnstof hebben en blijven dan beter binnen in de eerste uren na oudejaarsmiddernacht.

Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners