Stook geen hout

Geen hout stoken of bewust stoken zorgt mee voor een betere luchtkwaliteit.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

Veel mensen vinden een houtvuur gezellig. Helaas is houtrook ongezond, niet alleen voor jezelf maar ook voor je buren. Houtverbranding is één van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling, en stoffen als fijn stof en roet. Daarom stook je beter geen hout.

Tips

  • Stook geen hout in je organisatie. Gebruik elektrische (buiten)verwarming in plaats van een kachel, open haard of vuurkorf. Vervang je kerstboomverbranding door een sfeervol lichtfeest. Of probeer eens een elektrische barbecue.
  • Wil je toch een houtvuur maken? Doe het dan slim!
    • Gebruik alleen droog en onbehandeld hout.
    • Stook niet bij windstil of mistig weer. Volg de stookwijzer in Nederland of het stookadvies in Vlaanderen.
    • Gebruik de juiste techniek. Je vindt handige tips op de websites Stook Slim (Vlaanderen) of Milieu Centraal (Nederland)

 

 

Meer info en links

Houtverbranding is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de luchtvervuiling door fijn stof. In Vlaanderen bijvoorbeeld is 44 % van de uitstoot van fijn stof (PM2.5) afkomstig van hout of houtpellets voor huishoudelijke verwarming. Twee uur hout stoken zorgt voor evenveel fijn stof als een personenwagen die van Amsterdam naar Milaan rijdt of van Brussel naar Moscou.

Bij verbranding van hout komt niet alleen fijn stof vrij, maar ook dioxines en polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Dioxines verstoren de vruchtbaarheid en het hormoon- en immuunsysteem. PAK’s zorgen voor DNA-schade en zijn kankerverwekkend. Oudere mensen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten zijn extra gevoelig voor de effecten van houtrook.

Links

Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners