Verbeter de luchtcirculatie in de omgeving

Door de luchtcirculatie te optimaliseren kan je de luchtverontreiniging beter spreiden en verdunnen, en dus de luchtkwaliteit verbeteren.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

In smalle straten met hoge bebouwing belemmeren de gebouwen de luchtcirculatie waardoor de luchtverontreiniging als het ware opgesloten zit: het street canyon-effect. Ook planten kunnen een negatief effect hebben op de luchtcirculatie en de spreiding van vervuilende stoffen. Een open beplanting kan de windsnelheid verlagen, een dichte beplanting kan door de opstuwing van de luchtmassa net voor turbulentie zorgen.

Tips

  • Vermijd street canyons door straten voldoende breed te maken of door de hoogte van de gebouwen te beperken. Als zo’n street canyon of gebouwenrij doorbroken wordt door een straat, park of plein, leidt dat tot een betere luchtkwaliteit.
  • Hou rekening met de impact van beplanting. Wanneer het bladerdek een afschermend dak vormt, is er minder uitwisseling van verkeeruitstoot met de relatief schone lucht.
  • Op een weg plant je groen beter aan op de middenberm dan langs de kant.
  • Snoei regelmatig, kies voor een grotere afstand tussen bomen en plant ze indien mogelijk op enige afstand van de wegrand.

Meer weten en links

  • Street canyons zijn smalle straten met hoge bebouwing. In deze straten worden vervuilende stoffen slechter verdund en kan de luchtvervuiling zich opstapelen.

Links

Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners