Vernieuw je verwarmingssysteem

Door oudere verwarmingsinstallaties te vervangen door groene warmtebronnen zoals warmtepompen, zonneboilers of een aansluiting op een warmtenet verminder je je eigen uitstoot.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

Oude verwarmingsinstallaties verbruiken niet alleen meer energie – wat tot een hogere energiefactuur leidt – maar stoten ook meer schadelijke stoffen uit. Vervang daarom je oude installatie door een duurzame warmtebron.

  • Zorg in de eerste plaats dat je zo weinig mogelijk moet verwarmen door je gebouw goed te isoleren, oude radiatoren te vervangen en je thermostaat goed in te stellen. Zo beperk je je energieverbruik en je uitstoot.
  • Kies voor een duurzaam verwarmingssysteem: een warmtepomp, een zonneboiler (voor sanitair warm water) of een aansluiting op een warmtenet. Voor grotere gebouwen of collectieve woonprojecten kan ook een micro warmte-krachtkoppelinginstallatie interessant zijn

Meer weten

De impact op de luchtkwaliteit verschilt sterk per type van verwarmingsinstallatie:

  • Verwarmingsinstallaties die warmte opwekken zonder verbranding van een brandstof stoten het minste luchtvervuiling uit: warmtepompen, zonneboilers, een aansluiting op een warmtenet…
  • Verwarmen op kolen of hout is veruit het meest schadelijk voor de luchtkwaliteit. Zelfs een moderne hout- of pelletkachel stoot meer fijn stof uit dan een hoogrendementsaardgasketel, al heeft een moderne kachel wel een veel lagere uitstoot dan oudere, minder efficiënte modellen.
  • Ook verwarmingsketels op stookolie of aardgas zorgen voor luchtverontreiniging, onder andere door de uitstoot van stikstofoxiden (NOx). Een nieuwe aardgasketel stoot 45 procent minder stikstofoxiden uit dan een nieuwe stookolieketel.

Meer informatie

Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners