Vraag een schoolstraat aan

Een schoolstraat is een straat die je aan het begin en einde van de schooldag gedurende een korte periode afsluit voor gemotoriseerd vervoer.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

Een schoolstraat biedt een oplossing voor de verkeersdrukte en doorbreekt op die manier de vicieuze cirkel. Je sluit aan het begin en het einde van de schooldag gedurende een half uur de straat af. De omgeving rond de schoolpoort wordt rustiger en aangenamer. Plaats die auto’s innemen, komt vrij voor voetgangers, fietsers, groen en ontmoeting.

Voel je wat voor zo’n schoolstraat? Gebruik dan het stappenplan van ‘Paraat voor de schoolstraat’ voor een efficiënte realisatie van jouw plan.

Om de invloed na te gaan op de buurt en op het gedrag van leerlingen of leerkrachten kan je ook kiezen voor een tijdelijke schoolstraat. Dit kan ervoor zorgen dat na de proefperiode meer mensen overtuigd zijn om de schoolstraat permanent in te voeren.

Tips

  • Een schoolstraat is bedoeld als maatregel voor een betere verkeersveiligheid in de schoolomgeving. De studie ‘Gezonder naar school door de schoolstraat’ toonde aan dat er nog andere positieve effecten zijn. Gebruik die argumenten om het onderwijzend personeel, ouders, buurtbewoners en anderen te overtuigen van een schoolstraat.
Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners