Zorg voor voldoende fietsenstalling

Zorg voor voldoende fietsparking nabij scholen, bedrijven, kantoren en winkelcentra. Stimuleer hierdoor duurzame verplaatsingen tussen woonst, school, werk en recreatie.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

Door voldoende fietsenstalling te voorzien kunnen leerlingen, werknemers, bezoekers hun fiets veilig parkeren en moedig jij ze aan om zich duurzaam te verplaatsen.

Maatregelen die mensen ertoe aanzetten om te fietsen of te stappen, hebben niet alleen een positieve impact op de gezondheid door de vermindering van de luchtverontreiniging. Ze zorgen ook voor meer beweging, sowieso gezonder dan een verplaatsing met de auto, scooter of bus. Onderzoek toont aan dat de positieve gezondheidseffecten van het bewegen groter zijn dan de gezondheidsrisico’s — verkeersongevallen of de blootstelling aan luchtverontreiniging.

Meer weten

  • Groningen voert een uitgesproken fietsbeleid en dit werpt zijn vruchten af. Een nieuwe uitdaging is het fietsparkeren. Dat vraagt om creatieve oplossingen zoals het plaatsen in de binnenstad van spitsrekken, hoofdzakelijk in het weekend en op andere drukke momenten. In combinatie hiermee worden ook rode lopers voor de ingang van winkels of openbare gebouwen gelegd om wildparkeerders af te schrikken. Een vrij eenvoudige maatregel die zeer effectief blijkt.
  • Het Velo‐systeem in Antwerpen is bedoeld voor korte, functionele fietsverplaatsingen binnen de stad. Het eerste halfuur van een rit is gratis, voor de rest van de tijd gebuik je een jaarkaart, week‐ of dagpas. Er zijn 4.000 deelfietsen en 300 fietsstations op wandelafstand van elkaar (maximaal 400 meter), in de omgeving van mobiliteitsknooppunten (tram‐ en bushaltes, treinstations, parkings) en belangrijke attractiepolen.
Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners