Zuiver de lucht met een luchtzuiveringsinstallatie

Met een luchtzuiveringsinstallatie kan je de binnenlucht of de aangevoerde buitenlucht zuiveren.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

De concentratie aan verontreinigende stoffen binnen wordt bepaald door de buitenlucht en door verontreinigende bronnen binnenshuis. De meest efficiënte manier om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren, is deze bronnen verwijderen, of toch op z’n minst te verminderen, en de ruimte zoveel mogelijk te ventileren met verse buitenlucht. Luchtzuiveringsinstallaties zijn daarbij een aanvulling: ze vervangen de ventilatie niet. Het apparaat zorgt alleen voor het wegfilteren van bepaalde deeltjes, niet voor de aanvoer van zuurstof, noch voor de afvoer van CO2 en andere vervuilende deeltjes.

Tips

  • Belangrijk aandachtspunt bij luchtzuiveringssystemen is de kost. Hou niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met het energieverbruik, de onderhoudskosten, de vervanging van filters…
  • Regelmatig onderhoud van luchtzuiveringssystemen is van groot belang. Zo zorg je dat de installatie goed blijft werken en dat filters niet verstoppen.
  • Bij systemen die werken met mechanische filtratie is het belangrijk dat de filters fijn genoeg zijn om bv. dieselroet te vangen.

Meer weten

Er bestaan allerlei luchtzuiveringssystemen, die gebruik maken van verschillende technieken en met verschillende performanties. Naargelang van de luchtkwaliteitsproblematiek die men wil aanpakken (fijnstof, VOC’s, pollen, virussen…) zijn bepaalde systemen te verkiezen boven andere:

  • Mechanische filters kunnen geïnstalleerd worden in buizen van gebouwen met centrale verwarming en/of airconditioning. Ze kunnen ook worden gebruikt in draagbare toestellen met een ventilator die de lucht door een filter aanzuigt, zoals de ‘High Efficiency Particulate Air’-filters.
  • Elektronische luchtzuiveringstoestellen gebruiken een elektrisch veld om geladen deeltjes te vangen. Ze kunnen ook worden ingebouwd in buizen van een centrale verwarming en/of airconditioning, of bestaan uit draagbare toestellen met een ventilator. Elektronische luchtzuiveraars bestaan meestal uit een elektrostatisch geladen filter.
  • Ionengenerators gebruiken ook statische ladingen om deeltjes uit de binnenlucht te verwijderen. Deze toestellen bestaan enkel als draagbaar toestel.

Links

Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners