Nieuws

29 november 2019

Ecotreffen: zoeken, finetunen en van elkaar leren

Op dinsdag 26 november organiseerden EcoHuis en MOS provincie Antwerpen samen met de partners van het Europese project Zuivere Lucht een eerste deelmoment over samen experimenteren rond Zuivere Lucht. 

Vijf Antwerpse pilootscholen, milieu-experts, projectmedewerkers en belangstellende scholen staken op dinsdag de koppen bij elkaar. 

Luchtvervuiling is … complex

Hoe experimenteren we samen een luchtzuivere toekomst in en om de school? Dat burgerwetenschap écht wetenschap is, werd op dit eerste Ecotreffen al duidelijk door de inleiding van de Vlaamse Milieumaatschappij VMM: Wat is luchtvervuiling en wat is de impact op de Antwerpse scholieren?

Stikstofdioxide, fijnstof, zwarte koolstof… “Luchtvervuiling is enorm complex”, beaamt leerkracht chemie Irene (Koninklijk Lyceum Antwerpen). “Voor ons is Zuivere Lucht zélf een leerproces en dit Ecotreffen is er een nuttig onderdeel van. Ik ben enorm benieuwd naar het resultaat van onze eigen metingen.”

 

Luchtkwaliteit meten: doorheen het bos de bomen zien

VMM stelde verschillende types meettoestellen en sensoren voor om luchtkwaliteit te meten op school. Een stappenplan voor luchtkwaliteitsmetingen biedt de projectdeelnemers houvast en met de toolkit zuivere lucht op school zoom je in op de lokale aanpak van luchtverontreiniging op en rond jouw school. Welke onderzoeksvraag stel je? Hoe zet je de meting op? Welke toestellen kan je best gebruiken? Het zijn maar enkele van de vragen die beantwoord moesten worden. Maar het bleek een heel leerrijk proces.“Tijdens de sessies stak ik heel wat op van een gesprekspartner van Universiteit Antwerpen over binnenluchtmetingen”, zegt leerkracht Sien.

 

Iedereen betrekken in en buiten de klas

De bedoeling van de experimenten is en blijft natuurlijk de jongeren en hun omgeving me

er bewust maken van de luchtkwaliteit en wat de effecten kunnen zijn van bepaalde acties. Daarom zijn de leerlingen en hun ouders ook betrokken bij het opzetten van de experimenten. Zo bleek er al snel interesse voor bijvoorbeeld het vergelijken van de luchtkwaliteit binnen en buiten de school, maar ook voor het kiezen van de gezondste fietsroute naar school.

Ons project wil breder gaan dan enkel de vijf Antwerpse pilootscholen. Bedoeling is om verschillende vormen van uitwisseling tussen scholen te stimuleren, zodat ze van elkaar kunnen leren en geïnspireerd worden om zelf aan de slag te gaan. Een boeiend traject waar we met z’n allen naar uitkijken.

Noteer dus alvast 5 mei 2020 in je agenda voor onze tweede Ecotreffen.

Lees hier het volledige relaas

Reacties zijn gesloten.

Onze partners