Nieuws

29 oktober 2021

Slotevenement luchtzuiveringstechniek

De voorbije 3 jaar werkten we aan oplossingen om de (binnen)luchtkwaliteit te verbeteren. In ons slotwebinar van donderdag 28 oktober hadden we het over het ontwikkeltraject en de resultaten van onze zuiveringstechniek.

In tegenstelling tot ons slotevenement burgerwetenschappen, belichten we hierbij de technische kant van ons project. Zo hadden onze partners van de UA en VFA Solutions het uitgebreid over de mogelijke zuiveringstechnieken en hoe we deze verder ontwikkelden met toevoeging van een  fotokatalytische coating. Dit is een techniek waarbij de deeltjes onder belichting verder afgebroken worden tot CO2 en water. Hoe dit juist in zijn werk gaat ziet u in ons animatiefilmpje.

Na de technische ontwikkeling en labotesten plaatsen we de zuiveringsinstallatie als praktijktest in een kinderdagverblijf in Antwerpen. Hier koppelden we dan een meetcampagne aan vast, uitgevoerd door het VITO. Na de eerste campagne werd de techniek dan bijgestuurd voor de  volgende meetcampagne.

Bekijk het filmpje van de ontwikkelde techniek              Bekijk het filmpje van de praktijktest  

Helaas, werd ook project Zuivere lucht getroffen door de coronapandemie en dat leidde tot een gewijzigd plan van aanpak. In plaats van de tweede campagne te laten doorgaan in een school in Den Haag, deden we een tweede meetcampagne in het kinderdagverblijf met het aangepaste toestel. Echter heeft deze crisis ook een opportuniteit geboden. Niet gepland bij aanvang, hebben wij ook getest naar virusdeeltjes in de testlocatie, wat  interessante bevindingen opleverde.

Met deze resultaten van het project willen we de positieve impact van onze ontwikkelde technieken aan te tonen. De eindconclusie is immers positief. De mogelijkheden voor elders toepassen van de geteste technieken zijn ruim en upscaling was een prominent aandachtspunt tijdens het project.

U vindt al de presentaties van ons slotevenement ook terug op deze website.

Reacties zijn gesloten.

Onze partners