Verplaats veelgebruikte ruimtes naar de autoluwe zijde

Door veelgebruikte ruimtes te voorzien aan de autoluwe zijde van je gebouw kan je de blootstelling aan de uitstoot van het verkeer verminderen.

Delen op:

Impact:

Kost:

Externe partners:

Zo pak je het aan

Gemotoriseerd verkeer is een belangrijke bron van luchtverontreiniging. Ligt je gebouw aan een drukke weg, dan komt de verontreiniging samen met het verkeerslawaai binnen via ramen, deuren en kieren in ruimtes aan de straatkant. In de praktijk echter is het verschil in luchtkwaliteit met ruimtes die uitgeven op de tuin, de speelplaats, of een autovrije straat vaak niet zo uitgesproken.

Tips

  • Hou bij het ontwerp van je gebouw rekening met de oriëntatie van de verschillende ruimtes ten opzichte van het verkeer. In een bestaand gebouw is het veel moeilijker om de indeling te wijzigen, tenzij je grondige verbouwingswerken gepland hebt.
  • Leef- of slaapruimtes, klaslokalen en kantoorruimtes liggen best aan de verkeersluwe zijde van je gebouw. De verkeersgerichte kant gebruik je voor minder intensief gebruikte ruimtes zoals gangen, eetzalen, sanitair of opslagplaatsen.
  • Ruimtes voor kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen of mensen met gezondheidsklachten voorzie je best zo ver mogelijk van drukke straten.
  • Ook wanneer je gebouw aan een drukke weg ligt, is het belangrijk om goed te ventileren. Door zoveel mogelijk te ventileren aan de verkeersluwe zijde van je gebouw kan je de blootstelling bijkomend beperken. Voorzie raamroosters en andere aanvoeropeningen aan de verkeersluwe zijde.

Meer informatie en links

 

Terug naar maatregelen

Inspiratie

Andere interessante maatregelen

Onze partners